Met z’n allen trappen we in de Telegram-valkuil?

twitterlinkedin

Eerder geplaatst op Tumblr op 25 februari 2014

Ik heb me verbaasd rond afgelopen weekend, erg verbaasd. Niet dat Whatsapp werd overgenomen, hooguit een klein beetje over de hoogte van het bedrag (19 miljard dollar) wat Facebook ervoor wilde geven. Een bedrag waar ik een Hyves-deja-vu van kreeg. Maar dat was zeker niet mijn grootste verbazing.

Ik heb me het meest verbaasd over de Pavlov reactie die het teweeg bij een toch grote groep. Massaal werd aangekondigd afscheid te nemen van Whatsapp (soms door het ironisch genoeg op Facebook te posten), om vervolgens aan te kondigen over te stappen naar het gratis Telegram vanwege de privacy. En dat laatste, daar kan ik gewoonweg niet bij.

Bij Whatsapp weet je namelijk enigszins waar je aan toe bent. Je betaalt € 0,89 (of 0,99 USD bij android) per jaar als abonnementskosten, een leuke manier van geld verdienen voor Whatsapp met 400 miljoen gebruikers. Dat levert Whatsapp dan ook een 100 miljoen USD per jaar op. Is er dan een noodzaak om je gegevens aan Jan en Alleman door te verkopen? Lijkt mij niet.

Telegram zegt een gratis en veilig alternatief te zijn, wat niks met je gegevens zal doen. En met die onmogelijke combinatiebelofte kan ik de makers (Dezelfde als van de Russische tegenhanger van Facebook, VKontakte) niet vertrouwen. De genoemde veiligheid blijkt net als de Russische rechtsstaat toch wel flink te rammelen, de gebruikte versleuteling wordt sterk afgeraden, naast dat er nog andere essentiële veiligheidsrisico’s worden genoemd. En dan te bedenken dat Rusland een van de grootste hacklanden ter wereld is. Ik vind dat in die context raar.

Belangrijker wellicht nog, waar wordt het geld mee verdiend wat nodig is om de App te onderhouden, om de beloofde veiligheid te bieden? Het verdienmodel is in elk geval totaal onduidelijk. Dan kunnen we als Nederlanders ons niet druk om maken, en denken dat we heel goed uit zijn. Maar, waar ik dan aan denk:

If You’re Not Paying For It, You Become The Product

Ik blijf dus voorlopig bij Whatsapp.

Facebooktwitterredditlinkedinmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *